صفر تا صد نوار نقاله
صفر تا صد نوار نقاله
تعریف انواع نوار نقاله ها
قصد داریم در این مقاله به صفر تا صد تعریف نوار نقاله ها بپردازیم تا شما عزیزان با آگاهی بیشتر از کارایی و تجهیزات نوار نقاله ها ، نسبت به خرید اقدام نمایید .در ابتدای امر به تعریف لغوی آن پرداخته و در ادامه به تعریف فنی هر یک از انواع آن ها می پردازیم . با ما همراه باشید
نوار نقاله چیست ؟
به سیستم های انتقالی که انواع کالا ها ، محصولات ، اشیاء و … را طی مدت زمانی معلوم از نقطه ی اغازین A تا نقطه ی پایانی B جا به جا می کنند ، نوار نقاله گفته می شود. از لحاظ معنای لغوی نیز نوار نقاله به معنای نواری است که به عنوان نقل کننده ( انتقال دهنده ) به کار می رود و درنتیجه می توان گفت یک سیستم انتقال است. در لغت لاتین به این سیستم ها ، conveyor گفته می شود که در اصطلاح فارسی نیز کاربرد دارد.
تعریف لغوی نوار نقاله
اصطلاح “نوار نقاله” از دو کلمه تشکیل شده است:
- نوار: در لغت به معنای تسمه یا نوار باریک و بلند است که میتواند از جنسهای مختلف مانند پارچه، فلز، یا پلاستیک باشد.
- نقاله: از ریشه “نقل” به معنای جابجایی و حرکت دادن چیزی از جایی به جای دیگر است.
بنابراین، در تعریف لغوی، “نوار نقاله” به معنی تسمه یا نواری است که برای جابجایی و انتقال مواد یا کالاها از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده میشود. این تعریف به خوبی عملکرد اصلی نوار نقاله را در صنعت و حمل و نقل توصیف میکند.
تاریخچه نوار نقاله ها
نوار نقاله ها یکی از تجهیزات مهم در صنعت مدرن هستند که برای انتقال مواد و کالاها در خطوط تولید و انبارها استفاده میشوند. تاریخچه نوار نقالهها به شرح زیر است:
- اوایل توسعه صنعتی: ایده اولیه نوار نقاله ها به اوایل دوران صنعتی برمیگردد. یکی از اولین نوار نقاله ها در سال 1795 اختراع شد و از تسمهای از جنس چوب یا پارچه ساخته شده بود که با دست یا اسب به حرکت در میآمد.
- قرن نوزدهم: در قرن نوزدهم، معادن و کارخانهها به طور گستردهای از نوار نقاله ها برای حمل مواد اولیه از جمله زغال سنگ، سنگ معدن و غلات استفاده کردند. در این دوره، نوار نقاله های بزرگتری با استفاده از زنجیرها و تسمههای لاستیکی به وجود آمدند.
- قرن بیستم – انقلاب صنعتی دوم: با آغاز قرن بیستم و اختراع موتورهای الکتریکی، نوار نقاله ها تحولات مهمی را تجربه کردند. این تغییر امکان حرکت سریعتر و پایدارتری را فراهم کرد. نوار نقالههای امروزی بیشتر با سیستمهای موتوری و الکتریکی کار میکنند.
- جنگ جهانی دوم: در این دوره، نیاز به افزایش تولید و بهبود کارایی صنعت باعث شد نوار نقاله ها به عنوان ابزارهای حیاتی در خطوط مونتاژ و تولید مورد استفاده قرار گیرند.
- پیشرفتهای مدرن: امروزه نوار نقاله ها با استفاده از مواد مقاوم و جدید مانند پلیمرها و تکنولوژیهای پیشرفتهتر، قادر به حمل بارهای سنگینتر و حرکت در مسیرهای پیچیدهتر هستند. کنترلکنندههای قابل برنامهریزی (PLC) و سیستمهای خودکار باعث افزایش کارایی و دقت این تجهیزات شدهاند.
کاربرد نوار نقاله در صنایع مختلف
نوار نقاله ها در صنایع مختلف کاربردهای گسترده و متنوعی دارند. در زیر به برخی از این کاربردها در صنایع مختلف اشاره میشود:
- صنعت خودروسازی:
- در خطوط مونتاژ خودرو برای انتقال قطعات مختلف بین ایستگاههای کاری استفاده میشوند.
- بهبود اندازهگیری زمان تولید و کاهش هزینهها با تسریع فرآیندهای مونتاژ.
- صنعت معدن و معادن:
- جابجایی مواد معدنی مانند زغال سنگ، سنگ معدن و سایر مواد خام از مناطق استخراج به محلهای فرآوری.
- کاهش نیاز به بارگیری و حمل مواد توسط کامیون، که هزینهها و زمان را کاهش میدهد.
- صنایع غذایی و نوشیدنی:
- انتقال مواد اولیه مانند غلات، سبزیجات و میوهها از یک مرحله عملیات به مرحله دیگر.
- بهینهسازی خطوط تولید برای بستهبندی و حمل محصولات نهایی.
- صنایع بستهبندی:
- جابجایی محصولات برای مراحل مختلف بستهبندی، از قبیل پر کردن، بستن و برچسبگذاری.
- تسهیل در حمل و نقل محصولات نهایی بهویژه در مراکز توزیع.
- صنایع حمل و نقل و لجستیک:
- مورد استفاده در فرودگاهها برای جابهجایی چمدانها و بارها.
- بهبود عملکرد و سرعت در بنادر و ایستگاههای راهآهن برای جابجایی کانتینرها و محمولهها.
- صنعت کشاورزی:
- انتقال محصولات کشاورزی به سیلوها، انبارها و ماشینهای مخصوص فرآوری.
- کاهش اتلاف محصولات و افزایش سرعت جابجایی.
- صنایع داروسازی و بهداشتی:
- انتقال مواد خام، بستهبندی قرصها و محصولات بهداشتی در خطوط تولید.
- رعایت موازین بهداشتی با استفاده از نوار نقالههای خاص و تمیز.
نوار نقالهها با افزایش سرعت و کارایی در جابجایی مواد، کمک شایانی به بهبود فرآیندهای تولیدی و لجستیکی کردهاند و از این رو اهمیت ویژهای در صنعت دارند.
انواع نوار نقاله
حالا که با تعریف نوار نقاله آشنا شدیم ، نوبت به نام بردن انواع این سیستم ها در صنعت می رسد. در این بخش به برخی از هزاران نوع نقاله می پردازیم :
- نوار نقاله بارگیری
- کانوایر بارگیری و تخلیه
- نوار نقاله بارگیری تلسکوپی
- کانوایر بارگیری دو تیکه
- نوار نقاله بارگیری Z شکل
- کانوایر تاشو
- نوار نقاله زنجیری
- کانوایر ماسه شویی
- نوار نقاله مونتاژ
- کانوایر خط تولید
- آپرون کانوایر
- نوار نقاله آکاردئونی
- کانوایر مارپیچی
- نوار نقاله شیپ لوئدر ( بارگیری کشتی )
- استاکر کانوایر
- نوار نقاله معدن
- نوار نقاله رولیکی – غلتکی
اگر بخواهیم تمامی انواع کانوایرهایی که در صنعت کارایی دارند را نام ببریم ، بیش از یک مقاله برای معرفی هر یک از آن ها نیاز است. درواقع می توان گفت که این دسته از سیستم ها به صورت کاملا سفارشی و مطابق با نیاز مشتری طراحی شده و به تولید می رسند و به همین دلیل تنوع بالایی متوجه این دسته از ماشین آلات می باشد که در ادامه تفصیلا به هر کدام اشاره خواهیم کرد.
تجهیزات کاربردی نوار نقاله ها
برای ساخت و تولید هر یک از این کانوایرهایی که نام برده شد، از تجهیزات جانبی بسیاری استفاده می شود. این تجهیزات معمولا در تمامی سیستم های انتقال ، جهت تولید استفاده می شوند و درواقع می توان گفت نقاط اشتراک بسیاری به این منظور دارند. در این بخش از مقاله به برخی از این تجهیزات کاربردی می پردازیم :
- شاسی و استراکچر دستگاه که می تواند از پروفیل ، ناودانی ، ورق ، تیرآهن و … باشد.
- تسمه نقاله
- رولیک یا غلطک
- درام یا توپی
- یاتاقان
- بلبرینگ
- الکتروموتور
- گیربکس
- تابلو برق در صورت نیاز
- اینورتر
- چرخ های چدنی ، پیکانی ، پلی اورتان و …
- پیچ و مهره
نوار نقاله بارگیری
بارگیری یکی از دغدغه های اصلی تمام مجموعه های بزرگ تولیدی می باشد که زمان زیادی صرف این قضیه شده و نیز هزینه های کارگری بالایی را برای آن ها به همراه دارد. زمانی که بارگیری توسط افراد انجام می شود :
1- زمان زیادی صرف جا به جایی می شود
2- هزینه های کارگری بسیار زیاد می باشد
3- درصد آسیب پذیری محصولات به هنگام جا به جایی بسیار بالا می باشد
در نتیجه توصیه می شود برای انتقال محصولات به درون ماشین های باری ، از نوار نقاله های بارگیری استفاده شود. این دسته از کانوایرها خود به چند نوع مختلف تقسیم بندی می شوند که به ترتیب زیر می باشد :
- ساده
- دم دار
- تاشو
- دو تیکه
- سه تیکه ( z شکل )
- دو طرف قابل تنظیم
هر یک از این کانوایرها دارای کاربردهای مختص خود می باشند و نسبت به نوع کار و نیز نوع محصولاتی که بارگیری می شوند ، انتخاب می شوند. طول و عرض دستگاه نسبت به سفارش مشتری تعیین می شود و در صورت نیاز ، کارشناسان مجموعه جهت بازدید در محل حاضر شده و سیستم پیشنهادی را برای شما کاربران عزیز پیشنهاد می کنند. معمولا کاربردی ترین نوع در بین تمامی انواع کانوایرهای بارگیری ، نوع دم دار است که بخشی از قسمت افقی دستگاه ، درون ماشین بارگیری جای داده می شود و از آن طریق محصولات به راحتی بارگیری و یا تخلیه می شوند. ناگفته نماند که از این دسته از نوار نقاله ها می توان در دو منظور بارگیری و نیز تخلیه به کار گرفت.
نوار نقاله تلسکوپی
بارگیری از سکو و یا بارانداز ، یکی دیگر از دغدغه هایی است که به هنگام بارگیری محصولات در یک مجموعه تولیدی به پیش می آید. در برخی از کارخانجات و صنایع تولیدی ، بارگیری و یا تخلیه محصولات و نیز متریال اولیه ، از طبقات بالا و یا از روی سکو انجام می شود که در این صورت بر دشواری کار افزوده شده و زمان بیشتری صرف انجام این کار می شود. خب حالا راه حل چیست؟؟؟ کاری نداره که ، کافیه از فروشگاه صنعتگری نوار نقاله تلسکوپی تهیه کنید و به مشکلات خود در این زمینه پایان بخشید. درواقع نوع تلسکوپی به طوری طراحی شده است که طول کانوایر قابل افزایش بوده و نیز می توان ارتفاع دستگاه را هم از بخش جلو و هم بخش عقب تنظیم کرد.
کانوایر های تلسکوپی دارای ویژگی های بارزی هستند که آن ها را از سایر کانوایرها متمایز می کند. طول این سیستم ها قابل تغییر بوده و طول تمام باز شده آن ، طبق سفارش مشتری در نظر گرفته می شود و با توجه به آن ، تعداد مراحل باز شونده و نیز طول ثابت دستگاه محاسبه می شود. کاربردی ترین سیستم کانوایری که می توان از آن در صنایع مختلفی استفاده کرد ، همین نوع تلسکوپی می باشد که به وسیله ی آن می توان انواع بارگیری به کامیون ، تریلی ، خاور و … را انجام داد و کافیست طول آن را توسط کنترل دستگاه ، تحت کنترل نگهداشته و تنظیم کرد تا به راحتی عمل انتقال به سرانجام رسد.
ویژگی نوار نقاله تلسکوپی
- شاسی یا بدنه ی دستگاه از جنس آهن ST37 و به صورت ورق خم کاری شده می باشد تا بر زیبایی آن نیز بیفزاید.
- دارای رولیک در سایزها و تعداد متغیر ( نسبت به طول دستگاه مشخص می شود )
- استفاده از چرخ های پلی اورتان جهت افزایش زیبایی و جا به جایی آسان تر آن به طرفین
- دارای الکتروموتور و گیربکس متناسب ( با در نظر گرفتن طول نوار و وزن محصولات )
- دارای اینورتر جهت کنترل سرعت الکتروموتور
- استفاده از دکمه های استارت و استوپ در سه بخش از نوار نقاله
- استفاده از روشنایی در انتهای دستگاه تسمه نقاله
- به کارگیری از تسمه نقاله گریپ پی وی سی یا لاستیکی
نوار نقاله دو تیکه
نوار نقاله های دو تیکه درواقع زیرمجموعه ای از سیستم های انتقال بارگیری و تخلیه هستند که در این نوع تولید می شوند. این نوع از کانوایرها ساختاری متفاوت و نیز دارای کاربردی ویژه هستند و در تمامی موارد نمی توان از آن ها استفاده کرد. درواقع ساختار این سیستم ها به نحوی است که بخشی از نقاله به صورت شیب دار بوده و یک بخش طول پایین در حد یک تا سه متر به عنوان دم و یا همان تیکه دوم برای این سیستم در نظر می گیریم که به هنگام بارگیری ، همین تیکه دوم درون ماشین بارگیری قرار می گیرد.
سختار و ویژگی نوار نقاله دوتیکه
نوار نقاله های بارگیری دو تیکه معمولا برای بارگیری کارتن ها استفاده می شوند و درنتیجه در صنایع بسته بندی بیشترین میزان کاربرد را به خود اختصاص داده اند. ساختار این نمونه از کانوایرها به گونه ای است که یک بخش به عنوان طول ثابت در نظر می گیرند که به صورت شیب دار ساخته می شوند، سپس در انتهای قسمت شیب دار، بخش دم دار این نقاله به کل سیستم افزوده می شود و حالت دو تیکه به خود می گیرد. معمولا استفاده از این نوع کانوایرها به نفع کارکنان بوده و به راحتی عملیات تخلیه و یا بارگیری را به وسیله همین دستگاه انجام می دهند.کارایی این مدل از سیستم های انتقال بسیار بالا بوده و از لحاظ ویژگی های ساختاری شبیه به تمامی انواع کانوایرهایی است که در صنعت تولید می شوند.
ویژگی نوار نقاله دو تیکه
- شاسی دستگاه از جنس آهن ST37 و از پروفیل 40*40 به صورت خرپایی مستحکم می باشد
- تسمه نقاله نصب شده روی دستگاه با توجه به نوع محصولات در نظر گرفته می شود
- دارای رولیک با ابعاد و قطرهای متغیر نسبت به نوع کار
- دارای الکتروموتور و گیربکس متناسب
- استفاده از اینورتر در صورت درخواست مشتری
- دارای دم با طول متغیر جهت قرارگیری در کف کابین ماشین بارگیری
- دارای چرخ جهت جا به جایی آسان به طرفین
نوار نقاله تاشو
این نوع از سیستم های انتقال برای بارگیری و تخلیه محصولات و نیز انواع مختلف کالاها مورد استفاده قرار می گیرند و در طول و عرض های مختلفی قابل تولید هستند . معمولا از این سیستم ها در کارخانجات بزرگ تولیدی جهت بارگیری به کامیون و سایر ماشین های باری استفاده می شود. به دلیل بالا بودن تنوع محصولات و نیز نوع ماشین های بارگیری ، مشخصات طول و عرضی و نیز سایر مشخصات فنی دستگاه ها متفاوت از هم می باشد و می توان طبق درخواست مشتری طراحی و تولید کرد.
سلام خدمت شما… مطالب سایتتون خیلی مفیده ممنونم ازتون